Kreu Ekonomi Gjigandët e teknologjisë me fitime marramendëse

Gjigandët e teknologjisë me fitime marramendëse

nga Flamur Berisha

Industria e teknologjisë është me të vërtetë dy industri. Janë pesë gjigantët, të cilët veprojnë në një shkallë pothuajse të paimagjinueshme, dhe pastaj ka të gjithë të tjerët.

Alphabet, Amazon, Apple, Facebook dhe Microsoft raportuan të gjitha fitimet në tremujorin e marsit këtë javë, dhe disa nga numrat që dolën treguan se sa dominuese janë ato. Në shumë raste, njësitë relativisht të vogla të biznesit brenda gjigandëve po gjenerojnë më shumë të ardhura sesa të gjithë kompanitë e teknologjisë me emër të madh.

YouTube i Google është në rrugën e duhur për të gjeneruar sa më shumë të ardhura këtë vit sa Netflix – dikur i quajtur një koleg në koleksionin e aksioneve “FAANG”. Megjithatë YouTube është një biznes relativisht i vogël për Google, duke zënë vetëm 13% të të ardhurave të tij nga reklamat. Kompania mëmë Alphabet fitoi 4.5 miliard dollarë nga një rritje në vlerën e investimeve që ka bërë në fillestare gjatë dekadës së fundit, pasi shumë prej atyre fillestare kanë dalë në publik ose kanë ngritur raunde të reja në vlerësime dramatikisht më të larta.

Biznesi i reklamave i Amazon gjeneroi afër 7 miliardë dollarë gjatë tremujorit dhe niveli i rritjes së tij po përshpejtohet. Kjo është gati shtatë herë më shumë se e gjithë Twitter, por mezi vërehet përkundrejt të ardhurave totale tremujore të Amazon me mbi 108 miliardë dollarë. Biznesi i informatikës së kompanisë, Shërbimet Ueb Amazon, gjeneruan më shumë të ardhura në tremujorin e parë të 2021 sesa të gjitha Oracle në tremujorin e tretë fiskal, i cili përfundoi më 28 shkurt.

LinkedIn i Microsoft ka rezervuar më shumë se 3 miliard dollarë në të ardhura nga reklamat gjatë vitit të kaluar, që është më shumë se tërësia e Snap ose Pinterest. Por kjo është një rënie për Microsoft, i cili ka fituar mbi 121 miliardë dollarë vetëm në nëntë muajt e fundit.

Biznesi i pajisjeve të Apple, i quajtur “Wearables, Home and Accessories” dhe i përbërë nga Apple Watch, shtesë audio si AirPods dhe HomePods dhe pajisje të tjera shtëpiake si Apple TV, gjeneruan më shumë se 7.8 miliardë dollarë në tremujorin e mbyllur më 31 mars. Kjo është më shumë se Biznesi i laptopëve të HP i gjeneruar në tremujorin e tij përfundoi më 31 janar – i cili, ndryshe nga tremujori i Apple, përfshinte sezonin e blerjeve të festave. Megjithatë, ajo përbënte vetëm 8.7% të shitjeve të përgjithshme të Apple. Ndërkohë, biznesi i iPhone i Apple është me të vërtetë në një klasë në vetvete – ai gjeneroi më shumë të ardhura se të gjithë Microsoft, siç ka qenë rasti për vite me rradhë.

Facebook nuk shpërthen në performancën e njësive të tij të biznesit, duke e bërë të vështirë për të marrë një ndjenjë se si ata grumbullohen kundër konkurrentëve të pavarur. Por kompania thotë se 2.7 miliardë njerëz përdorin një nga aplikacionet e saj çdo ditë dhe 3.4 miliardë njerëz i përdorin ato të paktën një herë në muaj, duke e bërë atë të barabartë në shkallë me këta gjigantë të tjerë, edhe nëse është i vetmi me një kapak tregu ende nën $ 1 trilionë Bloomberg ka raportuar se Instagram gjeneroi 20 miliardë dollarë të ardhura nga reklamat në 2019, duke e vendosur atë në mesin e pronave më të mëdha të reklamave dixhitale në botë, dhe shumë përpara konkurrentëve të mediave sociale si Snap, Pinterest dhe Twitter.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni