Kreu Financa Lajm i mire: Ndahen 3 milion euro. Ja si do te perdoren

Lajm i mire: Ndahen 3 milion euro. Ja si do te perdoren

nga Kontabilisti

Qytetarët e Kosovës së shpejti do të kenë mundësi të kenë qasje në të dhënat e ndara gjyqësore dhe të gjurmojnë informacionet e tyre individuale për rastet, statusin e rastit dhe veprimet procedurale brenda sistemit gjyqësor.

Përmes Aktivitetit për Qasje Publike në Informata Gjyqësore, Fondacioni i Mijëvjeçarit në Kosovë (MFK), me mbështetjen financiare të agjencisë federale të SHBA-së, Korporata e Sfidës së Mijëvjeçarit (MCC) do të mbështesë përpjekjet e KGJK-së për rritjen e transparencës dhe përmirësimin e administrimit të drejtësisë në Kosovë, përmes përdorimit të të teknologjive të informacionit dhe komunikimit.

“Si pjesë e Aktivitetit të PAJI, MFK do të investojë 3 milionë dollarë për krijimin e një Platforme të të Dhënave Online për publikun që të ketë akses në të dhënat statistikore të krijuara nga sistemi i informacionit të menaxhimit të rasteve, të krijojë një Mekanizëm për përcjelljen e rasteve në internet për përdoruesit e autorizuar publik që të kenë akses në informacionin e tyre individual të rastit. dhe të mbështesë përmirësimin e komunikimit dhe kontaktit nga gjyqësori dhe institucionet e tjera të sundimit të ligjit për të vendosur dhe mbajtur një dialog konstruktiv mbi performancën e gjyqësorit”, thuhet në njoftim, transmeton Telegrafi.

Tutje theksohet se Këshilli Gjyqësor i Kosovës dhe Këshilli Prokurorial i Kosovës dhe Sistemi i tyre i Menaxhimit të Lëndëve dhe Informacionit do të jenë përfitues të investimeve në harduer, softuer, masa të sigurisë kibernetike si dhe module të reja që mbështesin synimet e transparencës.

Po ashtu, aktiviteti i Qasjes Publike në Informacionin Gjyqësor (PAJI) është një nga tre aktivitetet e Projektit të Qeverisjes Transparente dhe të Përgjegjshme të Programit Prag, i mbështetur nga MCC, i projektuar për të adresuar dobësitë reale dhe të perceptuara në sundimin e ligjit duke përmirësuar administrimin e drejtësia në Kosovë dhe transparenca e institucioneve të sundimit të ligjit.

Ndryshe, Millennium Foundation Kosova është një ent i përgjegjshëm përgjegjës për zbatimin e marrëveshjes së Pragut prej 49 milionë dollarësh, të nënshkruar nga Republika e Kosovës dhe MCC në vitin 2017.

Deklarata e misionit të MFK-së bën thirrje për përshpejtimin e tranzicionit të Kosovës drejt pavarësisë energjetike dhe qeverisjes së mirë.

Programi i Pragut të Kosovës adreson dy kufizime kryesore për rritjen ekonomike të Kosovës: furnizimin jo të besueshëm me energji elektrike; dhe dobësi reale dhe të perceptuar në sundimin e ligjit, llogaridhënien e qeverisë dhe transparencën./Telegrafi/

Ju gjithashtu mund të pëlqeni