Kreu Ekonomi Ligji i pagave. Detaj më rëndesi!

Ligji i pagave. Detaj më rëndesi!

nga Flamur Berisha

Pagat që marrin mësimdhënësit, sidomos në arsimin fillor dhe arsimin e mesëm të ulët, nuk mjaftojnë për një jetë të dinjitetshme, thotë Merita Sabedini, arsimtare e gjuhës angleze në shkollën fillore “Zenel Hajdini” në Prishtinë. Paga e saj mujore është rreth 450 euro.

Sabedini thekson që bashkë me kolegët, tash e sa kohë, janë duke e pritur miratimin e Ligjit për pagat nga Kuvendi i Kosovës, përmes të cilit shpresojnë për ngritjen e koeficientit për pagat. Në të kundërtën, siç thotë ajo në një bisedë me Radion Evropa e Lirë, sikurse të gjithë kolegët e saj, do t’i përkrahin protestat dhe grevën eventuale, të cilat i ka paralajmëruar Sindikata e Bashkuar e Arsimit dhe Shkencës e Kosovës (SBASHK) për muajin dhjetor të këtij viti dhe për muajin janar të vitit të ardhshëm.

A na pëlqen a jo, unë nuk besoj që ka dikush qejf që të mbajë grevë, sepse të gjitha (orët) duhet të zëvendësohen. Shpresoj që të mos arrijmë deri aty, sepse duhet të gjithë të veprojmë njëjtë nëse vendoset që të hyjmë në grevë”, thotë Merita Sabedini.

Ajo shton se paga nuk i mjafton, në veçanti tashmë kur çmimet e produkteve bazë të konsumit kanë shënuar ngritje.

“Nuk është mjaft kur ngriten çmimet kaq shumë, dhe kur shumica e njerëzve ose çdo i treti është me kredi, ndërkaq që kanë familje. Edhe ne kemi fëmijë për t’i shkolluar. Gjithçka është shtrenjtuar dhe kjo (paga) nuk mjafton. Dy vetë (familjarë) po të punojnë dhe mezi ia del”, thekson Sabedini.

Sipas të dhënave nga Agjencia e Statistikave të Kosovës, norma e inflacionit e matur në muajin tetor të vitit 2021, në krahasim me tetorin e vitit 2020, është më e lartë për 5.7 për qind. Po sipas kësaj agjencie, kjo është shpjeguar me ngritjen e çmimeve të produkteve bazë të konsumit. Çmimet e bukës dhe drithërave janë ngritur për 5.7 për qind, qumështit, djathit dhe vezëve për 6.2 për qind, vajrave dhe yndyrave ushqimore 27.9 për qind, perimeve 8.8 për qind, si dhe të tjera.

Çështja e Projektligjit për pagat, është bërë temë e sindikalistëve të sektorëve të ndryshëm në Kosovë, të cilët kanë kërkuar nga Qeveria e Kosovës që ky projektligj të hartohet në bashkëpunim me sindikatat dhe që si ligj të zbatohet nga viti 2022. Sindikatat po e akuzojnë Qeverinë se hartimi i Projektligjit për pagat po bëhet në mënyrë jotransparente.

Përderisa Sindikata e Bashkuar e Arsimit dhe Shkencës e Kosovës (SBASHK), tashmë ka paralajmëruar dy protesta në muajin dhjetor dhe grevë eventuale për janar të vitit të ardhshëm, Federata e Sindikatave të Shëndetësisë së Kosovës, ka paralajmëruar 8 orë grevë për datën 25 nëntor. Tri sindikata të tjera, ajo e policisë, e doganave dhe zjarrfikësve janë duke i shqyrtuar mundësitë e protestës me kërkesën që Projektligji për pagat të hartohet në bashkëpunim me sindikatat.

Në vitin 2019, Qeveria e Kosovës, e drejtuar asokohe nga Ramush Haradinaj, pati dërguar në Projektligjin për pagat më Kuvend, i cili ishte miratuar.

Ligji parashihte ngritjen e pagave të 70 për qind të shërbyesve civilë. Me këtë ligj, një mësimdhënësi të shkollës fillore do t’i rritej paga nga 470 euro në 612, ndërsa një mjeku specialist nga 600 në 1.195 euro. Ngritje pagash ishin paraparë edhe për policinë dhe doganat, por jo edhe për zjarrfikësit.

Por, institucioni i Avokatit të Popullit, në dhjetor të po atij viti, e kishte dërguar këtë ligj në Gjykatën Kushtetuese, për siç thuhej, “vlerësimin e përputhshmërisë” së tij me Kushtetutën.

Më 30 qershor të vitit 2020, Gjykata Kushtetuese e Kosovës e ka shpallur të pavlefshëm Ligjin për pagat në sektorin publik. Sipas vendimit, ligji nuk është në përputhshmëri me 11 nene të Kushtetutës së Kosovës dhe shkakton “çrregullim të ndarjes së pushteteve në disfavor të jyqësorit dhe institucioneve të pavarura”.

Që nga korriku i viti 2019 e deri në mars të vitit 2021, Kosova ka pasur katër qeveri. Ndërrimi i shpeshtë i qeverive e ka lënë çështjen e Ligjit për pagat në margjinat e interesimit të pushtetit ekzekutiv.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni