Kreu Ekonomi Sa jane pagat ne Zvicër?

Sa jane pagat ne Zvicër?

nga Flamur Berisha

Zvicra ka pagën e dytë më të lartë mesatare në Evropë – dhe e treta më e mira në botë. Shifrat e Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD) konfirmojnë statusin e Zvicrës si një nga vendet më të mira në botë për të fituar një pagë.

Indeksi i Jetës më të Mirë të OECD rendit Zvicrën pas Shteteve të Bashkuara dhe Luksemburgut për pagën mesatare – ndërsa pagesa në Zvicër është gjithashtu shumë mbi mesataren në të gjitha vendet e OECD, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Zvicra numër tre globalisht

Sipas shifrave të OECD të vitit 2019, të ardhurat vjetore të disponueshme zvicerane renditen në 37,072 CHF për familje.

Kjo është mbi mesataren e CHF 33 251 në të gjitha vendet e OECD për familje – dhe është vetëm prapa Luksemburgut (39,264 CHF) dhe Shteteve të Bashkuara (45,284 CHF) në një shkallë globale, përcjell tutje albinfo.ch.

Të ardhurat e disponueshme konsiderohen nga OECD si një metrikë më e mirë se të ardhurat bruto, pasi pasqyrojnë më saktësisht sasinë e parave që duhet të shpenzojë një individ ose një familje – duke dhënë kështu një tregues më të mirë për cilësinë e përgjithshme të jetës dhe fuqinë shpenzuese.

Të ardhurat e disponueshme janë paratë e marra në shtëpi pasi të paguhen taksat dhe kontributet e tjera të detyrueshme.

Ndërsa Zvicra mund të ketë një nga mesataret më të larta në botë, jo të gjithë në Zvicër përfitojnë.

Gjetjet e OECD tregojnë gjithashtu se pabarazia në të ardhura është gjithashtu një shqetësim, me Zvicrën që renditet në vendin e 14-të nga 40 vendet e OECD për hendekun e saj të pasurisë.

Siç është përmendur nga autorët, në Zvicër “ekziston një hendek i konsiderueshëm midis më të pasurve dhe më të varfërve – 20% e popullatës së parë fitojnë gati pesë herë më shumë se 20% e fundit”.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni